
İlçemizin Tarihi Yapısı
1957 yılında Ağaçlı olarak belediyesi kurulmuş, Aksaray'ın il olmasından sonra 1991 yılında da Ağaçlı olan adı Gülağaç olarak değiştirilerek ilçe haline getirilmiştir. Gülağaç ilçesinin tarihini ortaya koyan ayrıntılı bir çalışma bulunmamakla birlikte, bugüne kadar elde edilen arkeolojik bilgiler ışığında, bazı bulgular ortaya konmuştur. İlçemize bağlı Gülpınar, Demirci ve Saratlı kasabaları ile Kızılkaya (Aşıklıhöyük) ve Çatalsu (Güvercin kayası) köylerindeki kazılardan çıkarılan ve civarında bulunan kalıntılar ilçemiz tarihinin MÖ 10000 yıla kadar uzandığını göstermektedir. Cumhuriyetin ilk yıllarında, Aksaray, vilayet iken ve Aksaray'ın daha sonra ilçe olduğu dönemde Gülağaç, buraya bağlı bir köy durumunda idi. 1957 yılında belde olan ilçemizin o zamanki adı AĞAÇLI'dır. Aksaray 15.06.1989 tarih ve 3578 sayılı yasa ile il olunca Ağaçlı beldesi de aynı tarihte ilçe olan Güzelyurt'a bağlanmıştır. Gülağaç, 09.05.1990 tarih ve 3644 sayılı yasa ile merkezi Ağaçlı kasabası olmak üzere ilçe statüsüne kavuşmuştur. Gülağaç'ın 3 kasaba ve 8 köyü var iken 1996 yılında Niğde ilinden ayrılıp ilçemize bağlanan Sofular ve Bekârlar kasabaları ile mülki idareye esas olan son sınırlarına kavuşmuştur. Halen, ilçemize bağlı 3 kasaba ve 9 köy mevcuttur. Doğusunda Nevşehir iline bağlı Derinkuyu ilçesi; batısında Aksaray merkez ilçe; kuzeyinde Ortaköy ilçesi ve güneyinde Güzelyurt ilçesi bulunmaktadır
Coğrafi Özellikleri
Gülağaç İlçesi, İç Anadolu bölgesinin, orta kesimde Orta Kızılırmak'ın güneyinde bulunan plato üzerinde 1170 rakamında bulunmaktadır. Doğusunda Nevşehir iline bağlı Derinkuyu ilçesi, batısında Aksaray il merkezi, kuzeyinde Aksaray iline bağlı Ortaköy ilçesi ve güneyinde yine bu ile bağlı Güzelyurt ilçesi bulunmaktadır.
Gülağaç ilçesinin, yüzey şekilleri bakımından ll. Jeolojik zamanda teşekkül etmiş yöre yanardağlarının (Hasan Dağı) kızgın küllerinin soğuması sonucunda oluşan yumuşak kayalardan meydana gelen ufak dağlar ile bunlar arasında serpilmiş ovalardan oluştuğu görülmektedir.
İklim bakımından karasal iklime has kışın soğuk yazın sıcak ve kurak geçen bir iklime sahiptir. İlçe geneli bozkır dediğimiz ilkbaharda yeşeren yazın kuruyan otsu bitkilerle kaplı olup akarsu çevrelerinde zamanla göre iklimine uygun söğüt, kavak çeşitli meyve ağaçları, çalı tipi küçük ağaçlar yetişmektedir. Aynı zamanda mevsimine göre sebzede yetişmektedir.
İlçe arazisi içerisin de doğup Mamasun Barajına katılan Karasu çayı en büyük akarsuyu olup bununla birlikte daha birçok irili ufaklı dere bulunmaktadır. Ayrıca; ilçemizin doğusundan geçen Karasu çayına karışan akarsu boyunca bir adet suni gölet mevcuttur. Yerleşim alanı olarak, ilçemiz ve köylerinde bulunduğu bu bölgeye "Su üstü" bölgesi denilmektedir.
Eğitim
Bugün ilçemiz genelinde 5 ortaöğretim okulunda toplam 732 öğrenci, 15 ilkokulda 1408, 9 ortaokulda toplam 1151 öğrenci ve 1 bağımsız anaokulumuzda toplam 97 öğrenci olmak üzere toplam 3388 öğrenci eğitim öğretimini sürdürmektedir.
İlçemiz genelinde okuma yazma oranı %95 olup, okuma yazma kurslar ile bu oran yükseltilmektedir. İlçemizde 200 kişilik Gülağaç Ortaokulu bünyesinde bir adet konferans salonu bulunmaktadır.
İnsanlık tarihi ile başlayan eğitim, ülke, toplum ve bireysel başarıların temelindeki faktör olduğundan eğitim ve öğretime gereken önem vermek suretiyle Türkiye'yi 21. Yüzyılın ufuklarına taşıyacak Atatürk İlke ve İnkılâplarına bağlı, bilim çağının gereklerini yerine getirebilecek bilgi ve becerilerle donanmış nesiller yetiştirmek için çaba sarf edilmektedir.